Hur länge håller olika sminkprodukter?

Något som många inte tänker på, det är att olika sorters sminkprodukter, de kan bli dåliga och oanvändbara. Att livsmedel har ett bäst före datum, det vet alla, men samma sak gäller faktiskt för smink. Smink i sig, det är en form av färskvara. Sedan används det många gånger varje dag, så det utsätts ju för bakterier, smuts och annat, som gör att det snabbare blir dåligt.

Det kan vara bra att då och då kolla över dina sminkprodukter och slänga det som är för gammalt eller som känns ofräscht. Skulle du använda dig av gammalt smink så finns risken att du kan drabbas av allergier, infektioner eller hudproblem. 

 

 

Så här länge håller olika sminkprodukter

Olika sminkprodukter har olika hållbarhet. Det beror alltså på vad det är för smink och hur det tillverkats. 

När det gäller foundations, så spelar det roll om den är vattenbaserad eller oljebaserad. Den som är baserad på vatten, den håller runt ett år medan den som är oljebaserad, den kan hålla i cirka två år. 

För concealer kan du räkna med 9 månader, om den är i en fast form. Använd den gärna med en borste, för då förlängs hållbarheten på den, upp till ett år. Se bara till att göra rent borsten noga varje gång du använt den.

När det gäller puder och puderrouge, så har dessa en ganska lång hållbarhet, upp mot 3 år. Men det gäller om du håller rent din puderborste.

Kort hållbarhet är det på krämiga produkter så som krämrouge och krämögonskugga. Anledningen till det är att de innehåller fett. Sedan att de ofta används med fingrarna. För att få dem att hålla längre, använd dig av en spatel. 

Något som många använder allt för länge, trots dess korta hållbarhet, det är mascara. De håller nämligen bara mellan 3 och 6 månader. Hållbarheten påverkas även av att det kommer in luft i behållaren då du kör borsten upp och ner i den.

För läppstift så är det så att den som appliceras med pensel, den kan hålla i upp till två år, men använder du den med stiftet, så får den kortare hållbarhetstid. 

Ha koll på sminkprodukternas sminkprodukter

Något som finns på alla sminkprodukter, det är en så kallad hållbarhetssymbol. Den består av ett M och en siffra. M står för månad och siffran antalet månader. Så står det M12, så håller den i 12 månader, alltså i ett år. Denna siffra gäller efter att du har öppnat upp den. Om den är oöppnad så håller den längre. 

Många gånger är det så att krämer mascara och ögonskuggor kan hålla upp till 30 månader i oöppnad förpackning.

Få dina sminkprodukter att hålla längre

Du kan få dina sminkprodukter att hålla längre. Det genom att se till att göra rent dem ibland samt ser till så att alla dina sminkverktyg görs rent. Undvik även att stoppa ner fingrarna i produkterna.

Se alltid till att stänga till alla burkar, askar och behållare ordentligt och förvara dina sminkprodukter mörkt och svalt.